20220111 122634

Миодраг Павловић: „Дивно чудо“

 

Овде око Ртња

Обичаји древни

Куљају као дивље цвеће

Док се са римског града

Скидају наслаге хумуса

 И Дионис излази

Да новом свету

Окрене леђа.

Придобијте га

Нек овде буде раскош

Панађур

Нека се сјате весељаци

Коледари

Власи

Коњаници трачки

Поштоваоци Кибеле

Направите нешто да се памти.

 

НОВА ИЗДАЊА

У ПРОДАЈИ

 

reprint Цена: 600,00 

 

starine
Цена: 600,00
 
Hronika sela Mali Izvor
Цена: 1.000,00
 
Tradicionalna kultura Vlaha
Цена: 1.000,00
 
Контакт:
030/463-737

smotra2017            Друга Смотра српске изворне песме Црноречја „Кликну вила из Ртањ планину“ (у даљем тексту Смотра) одржана је у Кривом Виру, 14. октобра 2017. године, на дан када је обележена и годишњица Тимочке буне. Организатори друге Смотре су: КУД ''Илинско врело'', КУД ''Бољевац'' и Културно-образовни центар Бољевац, док су покровитељи Општина Бољевац и месне заједнице Илино и Криви Вир.

          Циљ целокупног пројекта је да се, како је Ненад Радосављевић, организатор и вођа пројекта навео, „ревитализује српска народна песма Црноречја“. Идеја организатора је да деца и омладина из Бољевца и околних месних заједница уче традиционалне песме Црноречја директно од старијих жена које такву песму практикују цео живот и да се на тај начин успостави континуитет песме. Исто тако, жеља му је била да деца и омладина проведу један дан са старијим мештанима Црноречја и упознају боље контекст извођења традиционалних песама тако што ће сви заједно отићи на пропланак, извор и сл. и у таквом окружењу учити и изводити поменуте песме.

 

          Ненад Радосављевић је то назвао „копија фолклорне комуникације“, јер је мишљења да, будући да се традиционална песма на овај начин не преноси са колена на колено, генерацијски и породично (са мајке на дете или са баке на унуче), то не може бити „права фолклорна комуникација“. Међутим, пошто овакав начин организовања учења традиционалих песама задовољава све факторе који детерминишу једну песму као традиционалну (да се подсетимо, фактори су следећи: прошлост, преношење, континуитет, процесуирање), нема разлога за било какав придевски облик који ће да стоји испред речи комуникација. Другим речима, то јесте један вид комуникације која је већ остварена и самим тим постоји, као јединствена и самосвојна.

Учесници Смотре су се тог дана у Илину упознали са основним карактеристикама вокалне традиционалне музике Црноречја. Том приликом су најстарији певачи преносили млађима део своје певачке праксе и, између осталог, научили их две песме из пролећног циклуса обичаја: „Чубра Маро“, у антифоном извођењу, и „Пошле моме росу да обију“. Модератор у оквиру поменутог дешавања био је Ненад Радосављевић, уметнички руководилац у Културно-образовном центру Бољевац.

           Дан се завршио концертним извођењем традиционалних песама из области Црноречје који је трајао више од сат времена што говори у прилог да традиционална песма у овом крају ипак није отишла у заборав и да је и даље део певачке праксе. На концерту су се представили следећи учесници: Драгана Милојевић из Мирова, Ања Ковачевић, Бојана Крстић и Ивана Димитријевић из Зајечара, Љубица Живадиновић, Натица Праскић из Јабланице, Женска певачка група „Божур“ из Звездана, Женска певачка група КУД-а „Илинско врело“, дечја певачка група Ансамбла КОЦ-а из Бољевца. Поред вокалне традиционалне музике, на концерту су се представила и деца која изводе традиционалне мелодије Црноречја на традиционалним музичким инструментима (дудук, фрула, окарина, бубањ): Урош Милановић, Јован Миливојевић, Милош Јоновић, Немања Здравковић.

         После концерта је др Весна Карин изнела своја запажања са концерта и са стручне стране дала даље смернице певачима, тј. извођачима традиционалне музике Црноречја. Поред тога, будући да старије учеснице овог пројекта знају најбоље како треба да буде изведена традиционална песма краја у којем живе, дата им је реч да кажу своје мишљење и утиске од целог дана. Исто тако, дата је реч и млађим учесницима Смотре, који су, као и жене од којих су учене традиционалне песме, били задовољни и срећни што су имали прилику да уче од најбољих.

         На крају, треба напоменути да је било изузетно задовољство бити у присуству жена који су носиоци певачке праксе Црноречја, а које је '80-тих година 20. века,  за потребе етномузиколошког и етнокореолошког научно-истраживачког рада, снимио проф. др Драгослав Девић са Факултета музичке уметности у Београду. Проф. Девић нажалост више није са нама, али захваљујући својим корацима које је начинио у овој регији, ми сада још снажније и јаче корачамо напред.

 

  др Весна Карин, етномузиколог  

Screenshot 20230323 100508 Samsung Internet

КОЦ - виртуелна тура

1681125539688

logo 4

''Градови у фокусу 2019''

1800779
Овог месеца44389

123455

film baner

 

facebook 

instagram

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

boljevac grb

 Општина Бољевац

© 2024 Културно-образовни центар, Бољевац. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.