20220111 122634

Миодраг Павловић: „Дивно чудо“

 

Овде око Ртња

Обичаји древни

Куљају као дивље цвеће

Док се са римског града

Скидају наслаге хумуса

 И Дионис излази

Да новом свету

Окрене леђа.

Придобијте га

Нек овде буде раскош

Панађур

Нека се сјате весељаци

Коледари

Власи

Коњаници трачки

Поштоваоци Кибеле

Направите нешто да се памти.

 

НОВА ИЗДАЊА

У ПРОДАЈИ

 

reprint Цена: 600,00 

 

starine
Цена: 600,00
 
Hronika sela Mali Izvor
Цена: 1.000,00
 
Tradicionalna kultura Vlaha
Цена: 1.000,00
 
Контакт:
030/463-737

Uros     

      Последњи дан фестивала народног ставаралаштва ''Црноречје у песми и игри'' обележили фрулаши и дечје фолклорне групе.

     На Предтакмичењу фрулаша источне Србије наступило је двадесетак фрулаша, а најбољи међу њима били су Стефан Радовановић и Урош Милановић, у сениорској категорији. У категорији младих фрулаша истакли су се Јован Миливојевић и Милош Јоновић. Специујална награда за изузетан допринос очувању инструменталне музичке традиције Црне Реке, која носи име дудгогодишњег сарадника ''Црноречја'' Живојина Жике Станића, додељена је Петру Чулиновићу из Шарбановца.

     Након фрулаша, наступиле су изворне дечје фолклорне групе из Црноречја. 

      Фестивал је, у вечерњим сатима, затворио инструментално-вокални састав ''Балканофонија''

rumuni

      У суботу су, у оквиру Саборног дана,  наступиле фолклорне групе из Црне Реке које су приказале део музичке и орске традиције Срба и Влаха из овог краја. У ревијалном делу програма наступили  су гости из Румуније, изабрани најлепши чобански парови..

     Народна јела и пића била су изложена у оквиру ''Златних руку''. 

     У вечерњим сатима Бољевчанима су се представили: ''Пјевачка дружина Светлане Спајић'' и КУД ''Станко Пауновић''.

jevdjic     Други  дан 48. ''Црноречја у песми и игри'' обележило неколико догађаја. Најпре је у Галерији КОЦ-а отворена изложба ''САД - СРБИЈА 1918-2018, дипломатски и културни односи''. У 17 сати је, у центру града, отворен Први сајам туризма у Бољевцу. 

     Вечерњи сати били су резервисани за трубаче: најпре дефиле трубачких оркестара, а затим Предтакмичење трубача источне Србије за Драгачевски сабор у Гучи. Према оцени стручног жирија најбољи оркестар је оркестар Пиротски трубачи, а најбољи трубач Предраг Ђорђевић из Књажевца. Најбољи оркестар по оцени жирија публике је оркестар Божидара Младеновића из Свилајнца.

     Током вечери су наступили и чланови КУД-а ''Абрашевић'' из Чачка, а програм је завршен концертом оркестра Дејана Јевђића.

 

jezeerce     

     Први фестивалски дан ''Црноречја 2018'' обележио је маскенбал деце ПУ ''Наша радост'' из Бољевца, а тема овогодишњег маскенбала била је ''Моја машта може свашта''. Више од сто малишана под маскама и у најразличитијим костимима најпре је продефиловало варошким улицама, а потом је уследило дружење са глумцем Милутином Вешковићем, на летњој сцени у центру Бољевца. 

     Након маскенбала публика је могла да ужива у изузетној балетској представи за децу ''Лабудово језерце''. ''Велика представа за мале гледаоце'' коју је режирао Предраг Коларевић, оставила је снажан утисак на бољевачку публику. Играли су: Тања Дамјановски, Милош Кецман, Ана Липиј и Чедомир Радоњић.

balkan     Вокално инструментални састав ''Балканофонија'' затвориће у недељу овогодишње ''Црноречје у песми и игри''. Реч је о групи која на свом репертоару има ''музику света''.

     ''Музика коју изводе је спој балканске, циганске, латино, класичне и поп музике.'' Савремени светски хитови и класична музика обојени су балканским звуком, а традиционална музика аранжирана је у савременом маниру.

     Бољевац, сцена на градском тргу, 10. јун у 20.30 сати.

paunovic RGB     

     Саборни дан 48. фестивала народног стваралаштва звршиће се целовечерњим концертом КУД-а ''Станко Пауновић'' НИС – РНП из Панчева. На репертоару Ансамбла налазе се кореографије из свих етнокореолошких области Србије, а неке од њих публика у Бољевцу моћи ће да види у суботу 9. јуна  на концерту који је заказан за 21 сат. Концерт ће бити одржан на летњој сцени на градском тргу.

Опширније...

Screenshot 20230323 100508 Samsung Internet

КОЦ - виртуелна тура

1681125539688

logo 4

''Градови у фокусу 2019''

1718702
Овог месеца57302

123455

film baner

 

facebook 

instagram

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

boljevac grb

 Општина Бољевац

© 2024 Културно-образовни центар, Бољевац. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.