20220111 122634

Миодраг Павловић: „Дивно чудо“

 

Овде око Ртња

Обичаји древни

Куљају као дивље цвеће

Док се са римског града

Скидају наслаге хумуса

 И Дионис излази

Да новом свету

Окрене леђа.

Придобијте га

Нек овде буде раскош

Панађур

Нека се сјате весељаци

Коледари

Власи

Коњаници трачки

Поштоваоци Кибеле

Направите нешто да се памти.

 

НОВА ИЗДАЊА

У ПРОДАЈИ

 

reprint Цена: 600,00 

 

starine
Цена: 600,00
 
Hronika sela Mali Izvor
Цена: 1.000,00
 
Tradicionalna kultura Vlaha
Цена: 1.000,00
 
Контакт:
030/463-737

kliknu vilaСмотра традиционалне музике и игре „Црноречје у песми и игри“, која има дугу и богату традицију, и која је у Бољевцу 2016. године одржана по 46. пут, један је од најречитијих показатеља да традиционална песма и свирка Срба из овог краја неумитно нестаје, и да њених активних извођача данас готово да и нема. Отуда су организатори ове смотре, запослени у Културно-образовном центру (у даљем тексту: КОЦ) Бољевац, у жељи да предупреде потпуно ишчезавање српске традиционалне музике Црноречја и са визијом њеног обнављања, преузели иницијативу да се питања везана за српско музичко наслеђе Црноречја актуелизују и да се тиме отворе могућности чињења даљих корака у циљу њеног очувања.

Један од таквих корака је и Смотра српске изворне песме Црноречја, под називом „Кликну вила“, одржана у школи у Илину код Бољевца и у сали КОЦ-а 29. октобра 2016. године. Тог дана је уприличен сусрет више генерација певача традиционалних српских песама ове географске области; организатори су у овоме следили традиционални образац по којем умеће народног певања млађи преузимају од старијих. У преподневним часовима, у Илину је одржана радионица на којој су се певачи међусобно упознали и имали прилике да поразговарају о различитим аспектима песама које певају, као и аспектима њиховог извођења. У двочасовном разговору су (песмом и причом) учествовали: чланице реномиране женске певачке групе „Божур“ из села Звездан, женска певачка група из Вражогрнца, млада женска певачка група КУД-а „Бољевац“, затим певачка група КУД-а „Илинско врело“ које окупља ученице основне школе, и мушка певачка група „Јелек“ из Зајечара. Селектор група био је Микица Миловановић. Медијатор разговора био је Ненад Радосављевић, сарадник КОЦ-а и уметнички руководилац КУД-а „Бољевац“ (и сам познавалац терена и традиција Црноречја), а гост радионице била је др Јелена Јовановић, етномузиколог (сарадник Музиколошког института САНУ, члан женске певачке групе „Моба“ из Београда), позвана да као стручњак учествује у разговорима и заједничком певању и тиме дâ свој допринос обнови певачке праксе овог краја. Током радионице успостављен је леп и топао однос међу певачима и покренута су нека од основних питања метода учења и подучавања народних песама, естетских мерила у извођењу, као и принципа усвајања елемената традиционалне музике овог краја.

Исте вечери одржан је концерт певачких група и солиста, њихових чланова. На концерту су представљене одабране песме које су раније биле део живе извођачке праксе српских села у Црноречју – изведене песме углавном припадају новијем сеоском музичком слоју, тзв. на бас, затим оне које су извођене унисоно у групи, и оне које су певане солистички. Поред певача, наступио је свирач на свирали Иван Вринић из села Луково. У целини, приказана је мала антологија певачке и свирачке традиције Срба у Црноречју, и то у извођењу припадника различитих генерација. После концерта, др Јелена Јовановић је, према замисли организатора, изнела своје утиске и стручно виђење смотре, са аспекта етномузиколога-практичара, који проблематику традиционалног певања и његовог преношења и учења познаје како теоријски, тако и практично, из сопственог извођачког искуства. Њено излагање је имало за циљ да певачима и организаторима укаже на одређене појединости у вези са оваквим окупљањима и на све позитивне аспекте њиховог организовања у перспективи, у будућности, имајући у виду огроман значај овакве иницијативе у циљу очувања сеоске музичке баштине Срба у Црноречју.

др Јелена Јовановић, етномузиколог

Screenshot 20230323 100508 Samsung Internet

КОЦ - виртуелна тура

1681125539688

logo 4

''Градови у фокусу 2019''

1819518
Овог месеца63128

123455

film baner

 

facebook 

instagram

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

boljevac grb

 Општина Бољевац

© 2024 Културно-образовни центар, Бољевац. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.