20220111 122634

Миодраг Павловић: „Дивно чудо“

 

Овде око Ртња

Обичаји древни

Куљају као дивље цвеће

Док се са римског града

Скидају наслаге хумуса

 И Дионис излази

Да новом свету

Окрене леђа.

Придобијте га

Нек овде буде раскош

Панађур

Нека се сјате весељаци

Коледари

Власи

Коњаници трачки

Поштоваоци Кибеле

Направите нешто да се памти.

 

НОВА ИЗДАЊА

У ПРОДАЈИ

 

reprint Цена: 600,00 

 

starine
Цена: 600,00
 
Hronika sela Mali Izvor
Цена: 1.000,00
 
Tradicionalna kultura Vlaha
Цена: 1.000,00
 
Контакт:
030/463-737

 20190609 232418     Завршницу ''Црноречја 2019'' исписали су фрулаши Тимочке Крајинне и дечје фолклорне групе из Црноречја. 

     На Предтакмичењу фрулаша  Урош Милановић, својом свирком, убедио чланове жирија и освојио прво место. Фрулаши у млађим категоријама били коректни. Награда ''Живојин Жика Станић'' додељена Стефану Радовановићу. Верујемо да је отишла у праве руке.

     Последњи фестивалски дан затворила Бојана Николић и Српски гласови. И Милан Вашалић.. 

     И тако 49. ''Црноречје у песми и игри'' предало се педесетом.

Saborni dan4     Саборни дан 49. "Црноречја у песми и игри" започео је изложбом народних јела и пића, те производима домаће радиности и старих заната. Након "Златних руку", десет црноречких група продефиловало је варошким улицама, а затим, на најбољи начин, представило вокалну, инструменталну и плесну традицију Влаха и Срба из Црноречја. По традицији изабрани су и најлепши пастирски парови Црне Реке.

     Целовечерњим концертом, Ансамбл "Венац" оправдао је свој статус националног ансамбла, а бољевачка публика је овацијама испратила извођаче који су богат и садржајан програм извели на врхунском нивоу.

20190607 182315     Други дан 49. ''Црноречја у песми и игри'' обележило је Предтакмичење трубача источне Србије за Драгачевски сабор трубача у Гучи. Према оцени стручног жирија најбољи оркестар на Предтакмичењу био је Трубачки оркестар Саше Павловића из Пирота. Три трубачка оркестра директно су се пласирала за Гучу, док ће један оркестар ићи у бараж.

     Поред централног догађаја, организовано је и неколико пратећих програма: отварање Другог сајма туризма, наступ младих рецитатора,  те перформанс ''Цимет и ванила''.

     Вече је, на одушевљење публике, завршено изузетним наступом етно групе ''Врело'' из Београда.

Dan decjeg stvaralastva     

     Дан дечјег стваралаштва означио је почетак још једног ''Црноречја у песми и игри'', а овај први фестивалски дан обележила су два изузетна дечја програма и један скандал.

     Маскенбал деце ПУ ''Наша радост'' из Бољевца окупио је око 170 малишана, а на вечерњем концерту дечјих ансамбала играло је преко стотину деце из Лапљег Села, Зајечара и Бољевца. Нажалост, најављена представа за децу ''Гуливерова путовања'' Чича Мичиног позоришта није изведена јер су млади глумци, незадовољни сценским условима, одбили да одиграју представу, иако су трибине биле попуњене готово до последњег места. Глумци су се вратили у своју зону комфора, а публика остала разочарана.

      На крају дана, судећи по реакцијама публике, поменути скандал није био пресудан за општи утисак јер су најмлађи учесници успели да својом песмом и игром на прави начин, достојно отворе 49. фестивал народног стваралаштва. Радост и разиграност малишана, њихова спонтаност и непосредност титрала је сценом непуна три сата, кроз два одржана програма. Младост која граби сутрашњицу, најачи је утисак минулог дана.

      У име организатора Фестивала, још једном се извињавамо бољевачкој публици због непријатности и позивамо све да буду са нама и наредна три дана јер ће бити уприличен богат и садржајан програм, достојан предвечерју великог  јубилеја.

srpski glasovi     Бојана Николић и Српски гласови затвориће 49. ''Црноречје у песми и игри'' свечаним концертом на летњој сцени.

     Публика ће имати прилику да чује песме из сеоског и варошког репертора са подручја Србије, као и из свих крајева где су некада живели Срби, те песме са ширег балканског подручја (Бугарска, Македонија итд).

    На репертоару ће, поред певања на бас и једногласа, бити и веома архаични вокални облици, попут певања на глас, канталица, грокталица, ојкача, певања извика.

     Певаче ће, у појединим нумерама, пратити инструменталисти на традиционалним инструментима.

     Иначе, Бојана Николић учествовала је на преко двеста педесет концерата у земљи и иностранству и сарађивала са најеминентнијим музичарима.

     Недеља, 9. јун у 20.30 - Сцена на градском тргу

venac gracanica          Вечерње сате Саборног дана ''Црноречја у песми и игри'' обележиће наступ Националног ансамбла народних и игара и песама Косова и Метохије ''Венац'' из Грачанице. Целовечерњи концерт конципиран је тако да прикаже богатство народне традиције Косова и Метохије. На репертоару ће бити: жетелечки обичаји из Метохије, аминовање из велике Хоче, женске игре из Грачанице, игре из Централног Косова, игре из Пећи, свадбени обичаји Косовског Поморавља, градске игре из Призрена...

         Бољевац, 8. јун 2019. у 20.30 сати, сцена на градском тргу.

Screenshot 20230323 100508 Samsung Internet

КОЦ - виртуелна тура

1681125539688

logo 4

''Градови у фокусу 2019''

1735792
Овог месеца74392

123455

film baner

 

facebook 

instagram

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

boljevac grb

 Општина Бољевац

© 2024 Културно-образовни центар, Бољевац. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.